Hercegovačko smilje postaje brend, uskoro i osnivanje registra

Konstituirajući sastanak Grupacije proizvođača i prerađivača smilja u Federaciji BiH održan je u utorak (6. decembar 2016.) u Mostaru u prostorijama Privredne komore Federacije BiH, prenosi Oslobođenje.

Predsjednik Komore Marko Šantić u izjavi za medije pred početak sastanka kazao je kako je tokom protekle dvije godine posao sa smiljem otišao u krivom pravcu, kao i da je upravo to razlog zbog kojeg se Komora ponudila proizvođačima i prerađivačima kao institucionalna platforma. Dodao je i da se radilo stihijski, odnosno bez prave edukacije i stručnih savjeta, ali i bez informisanosti o stanju na samom tržištu.

share2015-12-04-4e69cfddf9880f04fb16ea7acbeae3385f102378d5102ab6103372ce836c3424-picture
Naglasio je da Hercegovina ima komparativnu prednost što se tiče smilja, s obzirom na to da naučne analize govore da je hercegovačko smilje jedno od najboljih u svijetu. Komora proizvođačima smilja može pomoći kako bi se dosadašnjim problemima stalo ukraj, čime bi proizvodnja i prerada smilja dobile mjesto koje zaslužuju.

– Naš trenutni cilj je i osnivanje registra, kako bi se vidjelo koliko je smilja dosad zasađeno i kakve su sadnice, pošto, nažalost, postoje podaci da se sjeme uvozi izvana. Drugi cilj je brendiranje hercegovačkog smilja, što je dugoročan proces, ali sjeme mora biti hercegovačko. Koliko ćemo uspjeti, ovisi od ljudi koji se bave uzgojem, kao naravno i od nas i drugih institucija – izjavio je Šantić.

Izvor:ekapija

Leave a Reply

Your email address will not be published.