DERVENTA: LJEKOVITO I ZAČINSKO BILJE NA EVROPSKO TRŽIŠTE (FOTO)!

Ivana Stjepanović, rodom iz Bijelog Brda kod Dervente, kao desetogodišnjakinja s porodicom je  izbjegla u Austriju.  Ljubav prema rodnom kraju motivisala  ju je  da prošle godine osnuje  preduzeće “Bosna raste organski/Bosnia grows Organic”.

Već ovog proljeća planira  sadnju organskog  ljekovitog i začinskog  bilja na zemljištu koje je uzela u zakup od vlasnika koji su izbjegli, a još nisu uspjeli obnoviti kuće i vratiti se.

“Ta zemlja je neobrađena skoro 25 godina i predstavlja značajan kapital. Organsko bilje plasiraćemo sušeno na evropsko tržište. Imamo plasman i kupce, a spremni smo pomoći i drugim proizvođačima da ostvare zagarantovan plasman- kaže ambiciozno Ivana Stjepanović, koja ima višegodišnje iskustvo u proizvodnji.

Nakon studija internacionalne ekonomije i management-a radila za internacionalne koncerne u razvijanju i pozicioniranju brendova. Vodila je “Product Management” za južnoistočnu Europu, kao i  odjeljenje Marketing-a za najveću Europsku udrugu organskih farmera.

Zakup i čišćenje zemljišta

Do sada je od osam porodica zakupila 35 hektara zemlje, a planira  i širenje u toku ove godine. Kaže da je analiza zemljišta urađena u Austriji, a pomoć u njezi biljaka pružit će austrijski organski farmer Diter, koji se time bavi 25 godina.

Bosnia grows Organic

“ Očistili smo oko deset hektara zemlje, uzorano je i čeka sadanju prvih organskih kultura na proljeće. U čišćenju imamo iskusnog i profesionalnog partnera firmu “Eko Bosanska Posavina. Uglavnom će biti zastupljene biljke koje su i naše bake sakupljale za čaj, začine ili neke medicinske recepte, dodaje Stjepanović. 

Radost vlasnika zemljišta

U novembru prošle godine organizovan je dolazak vlasnika zemljišta  da se uvjere dokle se stiglo sa obradom zemljišta i ispunjavanjem obećanja.

“Mnogi nisu dolazili godinama, bilo je srećnih i tužnih emocija. Najviše su bili radosni što je zemljište nakon dužeg vremena uređena. Pažljivo čuvamo stara drveća ili stabla voća.  Obrađivanje zemlje organski dodatno čini je plodnijom, kaže Stjepanović.

Ona dodaje da se zemljiše već nalazi u certifikacijskom procesu EU bio/organske kvalitete, od strane organske kontrole iz Sarajeva (OK -Organska kontrola BiH).

Bosnia grows Organic

“Imali smo posjetu i nadamo se završetku certificiranja na proljeće, tako da bi naša prva berba već trebala biti EU bio kvalitete,  kaže Stjepanović.

Sakupljena drva sa zemljišta prilikom čišćenja donirali su OŠ”19. April” Derventa, a veliku pomoć u realizaciji prevoza drva pružila je firma “Komunalac” Derventa.

Bosnia grows Organic

Plan

U  narednih pet godina ima u planu zakup do 300 hektara zemljišta na cijelom prostoru BiH, ali i uspostavljanje saradnje sa regionalnim organiskim proizvođačima.

Bosnia grows Organic

“Cilj nam je da cijeli lanac proizvodnje ostane u Bosni i Hercegovini, da niknu nova eko sela i sačuvamo dragocjenu prirodu. Želimo kreirati kvalitetan bosanski brend koji ce našim kupcima širom svijeta ne samo pružati vrhunski ukus i vrhunsku kvalitetu nego i saznanje da konzumiraju produkat koji je doprinijeo ljubavi, pomirenju i razvoju jedne politicki i ekonomski razorene države, produkat koji je pomogao dobrim ljudima Bosne i Hercegovin, poentira Stjepanović”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.