Za razvoj poljoprivrede RS 135 mil KM u 2015. godini – Poljoprivrednici nezadovoljni

Dva stuba finansiranja razvoja poljoprivrede su kreditna sredstva IRB-a i iznose 75 mil KM. Preostalih 60 mil KM iz budžeta će u vidu podsticajnih sredstava obezbijediti resorno ministarstvo.
virus-smalenberg-stoka-nemacka-1329724822-126961
Struktura raspodjele podsticaja gotovo kopija prošlogodišnje, a konačna verzija u Službenom glasniku trebalo bi da bude objavljena početkom marta. Nakon radnog sastanka u Banjoj Luci poljoprivrednici poručuju da nisu zadovoljni ni raspodjelom, ni iznosom sredstava.

Podsticajna sredstva za tri namjene-podrška tekućoj proizvodnji, dugoročnom razvoju i ostale mjere podrške poljoprivrednicima. Tako će i u ovoj godini proizvođači moći da računaju na regresirano gorivo.

– Sto pedest litara po hektaru za povrtlare…80 litara za voćare i vinogradare – kaže Gordana Rokvić, savjetnik u Ministarstvu poljoprivrede Republike Srpske.

Zbog sredstava koja su nisu isplaćena u 2014. godini, ali i zbog onih koja ih sljeduju u tekućoj, poljoprivrednici ne kriju da su nezadovoljni.

– Smanjeno je za navodnjavanje, smanjeno je za izgradnju postojećih prerađivačkih kapaciteta i skladišta – rekao je Ranko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtlara Republike Srpske.

Voćarima je zasmetalo to što su mljekari i stočari, kako kažu, u nadređenom položaju. Dok su ostalima podsticaji manji, njihovi godinama ostaju isti i uzimaju najveći dio kolača.

– Tražimo da se uskladi sa okruženjem i da se dođe do ravnomjerne raspodjele sredstava – naveo je Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske.

Šezdeset miliona maraka za podsticaje je nedovoljno, saglasni i mljekari. Ne bude li iznos veći, slijedi, kažu, gašenje poljoprivrednih gazdinstava.

– U posljednje tri godine ugašeno je 5.500 proizvođača mlijeka. Neki kažu da su premije za mlijeko velike, a ti što to kažu, ne hvataju se da naprave štalu i da muzu kravu – istakao je Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara Republike Srpske.

Do konačne verzije Pravilika o podstijacima za ovu godinu svoje sugestije i primjedbe poljoprivrednici će iznositi i na narednim konsultacijama. Iako su se fokusirali na budžetska sredstva, osvrnuli su se i na kreditne linije IRB-a. Voćari i dalje od ministarstva očekuju da se na ove kredite stavi moratorijum, kako ne bi bili primorani da smanjuju ili gase proizvodnju.

Izvor:RTRS

Leave a Reply

Your email address will not be published.