Švajcarska firma “Vianco” zainteresovana za organsku proizvodnju mesa u Foč

Predstavnici humanitarne organizacije “Caritas” i švajcarskog preduzeća “Vianco” upoznati su u ponedjeljak (23. februar 2015.) u Foči o mogućnostima organske proizvodnje mesa.

Nakon razgovora sa načelnikom opštine Foča Radisavom Mašićem, savjetnik “Caritasa” za BiH Erih Valdmajer rekao je da u Gornjem Podrinju postoje veliki potencijali za proizvodnju mesa u prirodnim uslovima.

– Јoš je rano o tome sa sigurnošću govoriti, ali postoji interesovanje i želja, i postoje ljudi koji mogu da pomognu da se takva proizvodnja pokrene – dodao je Valdmajer.

Direktor preduzeća “Vianco” Ivo Vegman rekao je da je došao da se upozna o tome da li je u ovom kraju moguće organizovati ovaj vid proizvodnje.

– Proizvodnja po sistemu krava – tele na pašnjacima mora biti bioproizvodnja, za kojom potražnja u Evropi stalno raste i cijene takvog mesa su značajno veće – naveo je Vegman.

Načelnik Mašić napomenuo je da je “Caritas” u ovoj regiji pomagao proizvodnju jagodičastog voća, te da se nada da će i ova inicijativa rezultirati pokretanjem proizvodnje u oblasti uzgoja goveda.

– Ovo su prvi poslovi, mada oni nisu došli na nepoznat teren, jer su se i ranije informisali o mogućnostima ovog kraja. Očekujemo da će, nakon sagledavanja stanja u opštinama regije, napraviti svoj program i da će sa njim startovati što prije – rekao je Mašić.

On je dodao da je ovo velika šansa za fočanske poljoprivrdnike, te da bi se projekat mogao proširiti na područje Nacionalnog parka “Sutjeska” i na Zelengoru, koji raspolažu bogatim, a gotovo neiskorišćenim pašnjacima.

Predstavnici “Caritasa” i preduzeća “Vianco” obišli su i fočansku farmu za proizvodnju sira “Zlatni bor”, a njen direktor Predrag Džokić očekuje da će ova posjeta rezultirati pokretanjem novih farmi sa puno više grla.

– Prelijepi pašnjaci sa čistim ljekobiljem daju specifičan ukus mlijeku i mesu i to je potrebno iskoristiti i promovisati ovu regiju u cijeloj Evropi, pa i šire – naveo je Džokić.

Izvor: RTRS

Leave a Reply

Your email address will not be published.